Početna strana > Hronika > Kina: Planirani rast BDP osam odsto u 2010.
Hronika

Kina: Planirani rast BDP osam odsto u 2010.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 21. decembar 2009.

PEKING – Vlada Kine će nastojati da ostvari cilj ekonomskog rasta u idućoj godini od osam odsto, bez obzira na to što je čeka složeni zadatak povećanja domaće potrošnje kao pokretača tog rasta, izjavio je kineski ministar industrije i informacione tehnologije Li Jidžong.

Ta njegova izjava predstavlja prvo javno iznošenje zvaničnog cilja ekonomskog rasta u idućoj godini, prenela je agencija Rojters.

Cilj rasta od osam odsto ne razlikuje se od ciljeva koje je Peking postavljao za nekoliko poslednjih godina, čak i onda kada je kineska ekonomija jačala 13 odsto, zbog čega ga ne treba smatrati obavezujućim, već pre smernicom za formiranje politike, ukazali su ekonomisti.

Oni očekuju da ta treća po veličini ekonomija na svetu dostigne rast od oko devet odsto u 2010, nakon što će ovu godinu okončati sa povećanjem koje premašuje osam procenata.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u prva tri kvartala ove godine povećan 7,7 odsto u odnosu na isti period lane, ali je od tada zabeležen dalji rast.

„Prema cilju ekonomskog rasta od osam odsto koji je postavila centralna vlada, planiramo da industrijska proizvodnja poraste oko 11 procenata”, rekao je Li i dodao da očekuje da industrijska proizvodnja u ovoj godini takođe poraste 11 odsto.

On je potvrdio vladin plan povećanja domaće potrošnje kao pokretača ekonomskog rasta, ali je ukazao da će biti teško da se pronađu novi načini za ostvarenje tog cilja, nakon uvođenja niza mera u ovoj godini čiji je cilj bio podsticanje tražnje automobila i kućnih aparata.

Posle podsticanja ekspanzije bankarskog kreditiranja početkom ove godine i realizacije obimnog fiskalnog programa za podsticanje rasta, kineske vlasti se sada pripremaju za duboke strukturalne reforme koje će osloboditi domaću ekonomiju zavisnosti od izvoza i sa njim povezanih investicija.

Analitičar kineske centralne banke Đao Đinpu je, međutim, danas ukazao da bi pažnju vlasti sa tog procesa mogla da skrene hitnija potreba borbe protiv pregrevanja ekonomije, čija bi nova etapa uskoro mogla da nastupi.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner